|
Lada chłodnicza w sklepie
|
Sinderka
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Liczba postów: 139 Dołączył: Nov 2013 Reputacja: 0 |
Mam ladę chłodniczą otwartą w sklepie z nabiałem i szukam szklanych pokryw które można byłoby montować na noc żeby ograniczyć straty energii kiedy sklep jest zamknięty. Czy takie pokrywy są dostępne i jak działają?
Lubię niebieski
|
|
07-21-2026 09:13 AM
|
|
|
|
|
miastowy
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Liczba postów: 156 Dołączył: May 2013 Reputacja: 0 |
Szklane pokrywy chłodnicze do lad i wysp chłodniczych są dostępne i to jest rozwiązanie coraz częściej stosowane właśnie w tym celu który opisujesz. Pokrywy montuje się na prowadnicach nad ladą i przesuwa zamykając ekspozycję na noc albo w trakcie gdy sekcja nie jest obsługiwana. Szkło używane do pokryw musi być bezpieczne i spełniać normy PN-EN 12150 co jest standardem u renomowanych producentów. Przy ladach z nabiałem ważne jest też żeby pokrywy nie tworzyły kondensacji na szybie od wewnątrz co wymaga odpowiedniego szkła i ewentualnie ogrzewania antyrosowego. Oszczędności energii przy zamknięciu lad na noc są znaczące bo nocne zamknięcie to wiele godzin bez strat ciepła. Przy zamawianiu podajesz wymiary lady i producent dobiera odpowiedni system pokryw. Warto zapytać o pokrywy szklane dedykowane do lad chłodniczych na https://aifoglassdoors.com/pl/ bo mają ten produkt w swojej ofercie.
|
|
07-21-2026 10:39 AM
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości